torstai 25. tammikuuta 2018

Murheenkryyni

Siinä se nyt on... murheenkryyni. Kaikkine lankoineen, virheineen ja tuskan hikineen.
Tämän jakun neulominen on kyllä ollut elämäni vaikein tilaustyö.
Jos olisin tiennyt kuinka monta unetonta yötä vietän tämän takia, en koskaan olisi tätä tilausta ottanut vastaan. Mikä tässä sitten oli niin vaikeaa? Lanka.
Asiakkaalla oli nimittäin langat ja ohje valmiina. Ohje neuleeseen oli sinällään hyvinkin simppeli, joten sen suhteen ei minulla ollut mitään epäilystä onnistumisen suhteen. Lanka olikin sitten se painajaiseni. Asiakkaan langat sain pienessä pussissa ja kun avasin sen, niin ihanaa! Ne haisi. Ainakin minun nenääni. Niinpä aloitin tämän työn lankojen tuulettamisella.
En tiedä kuinka vanhoja langat olivat, mutta googlettamalla sain selvillä, että Valvilla Oy lopetti vuonna 1993. Eihän yleensä vanhojen lankojen käyttämiselle mitään estetty sinällään ole, joten tuuletuksen jälkeen aloitin työn. Takakappaletta neuloessani tajusin langan laadun. Solmuja, solmuja ja solmuja. Ilmeisesti ennen oli tapana jatkaa lankakerää tekemällä vaan solmu. Oletin solmujen pitävän, mutta eipä pitänytkään. Niinpä takakappaleen ollessa lähes valmis alkoi työ purkaantumaan alhaalta. Ei muuta kuin puikot irti ja purku hommiin.
Aloitin suosiolla alusta.
Omasta mielestäni fiksuunnuin ja niinpä ajoitin jokaisen vastaan tulevan solmun neuleen reunaan, jolloin sen saa piilotettua saumaan, eikä työ pääse purkaantumaan.
Sitten tulikin vastaan uusi ongelma. Itse lanka nimittäin muodostui kolmesta lankasäikeestä. Mitä tehdä, kun kolmesta on enää ehjänä 1? Silloin puretaan. Ei neule kestä, jos ei lanka ole kokonaan ehjä. Niinpä jälleen kerran jouduin purkuhommiin. Otti päähän. Tämä neule ei valmistukaan helpolla. Ennen kuin aloitin kolmannen kerran takakappaleen tekemisen, kerin jokaisen saamani kerän ja tarkistin langan laadun suurella huolellisuudella. Saa olla viimeinen purettu kappale tai perutaan koko tilaustyön. Niinpä sitten koko jakun  neulomisen ajan tarkistin joka ikisen kierroksen, joka ikisen silmukan ettei tule huonolaatuista pätkää väliin. Tulihan sieltä edelleen vastaan yllätyksiä, mutta sain ne siirrettyä jälleen työn reunaan. Hirvittävää langan haaskausta, mutta onneksi lopulta sain kasaan kaikki jakkuun tarvittavat palaset. Lopputulokseen minun on vain oltava tyytyväinen. Tein todellakin parhaani. Ohje sinällään on minusta todella kaunis. Sellaista vanhan ajan tyylikkyyttä, jonka mielestäni kruunaa nuo ihanat vanhan ajan napit. En tiedä mistä ne asiakas oli saanut, mutta niissä on vain se jokin.

Ohje: Suuri Käsityö 5-6/2014, ohje 54
Lanka: Timantti, väri 312
Materiaali: 100 % villa
Puikot 4,5 (4,0 olisi ollut parempi)
Koko: 98/104
Tämän jälkeen täytyy kyllä ottaa työn alle jotain nopeaa ja todella helppoa!


16 kommenttia:

 1. Voi että tulikin nätti.
  Ymmärrän pointtisi. Huono lanka on varmasti kutojan painajainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä se ainakin itselleni on, kun asiakas tilaa niin ei halua huonoa työtä antaa. Täytyy vaan toivoa, että neule pysyy kasassa.

   Poista
 2. Lopussa kiitos seisoo. Kaunis neule. Joku toinen olisi jo luovuttanut. Hatunnosto sitkeydellesi.

  VastaaPoista
 3. Onpas hieno neule mutta vaikea tekeminen,kaikkien päre ei riitä. Toista se on kahden tunnin vauvan pipo. Tai lapselle kauluri. ���� OS

  VastaaPoista
 4. On kyllä tosi ihana ja kaunis lopputulos! :) Mutta harmi, että lanka oli mitä oli! Toivottavasti kestää nyt käytössä kumminkin. Parhaasi olet kuitenkin tehnyt, hatunnosto sitkeydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Todellakin toivon, että neule on hyvä ja sitä voi pitää... mutta enempää en tosiaan asialle voi enää tehdä.

   Poista
 5. Kaunis lopputulos, vaikka työ ei kovin mukavalta kuulostanut

  VastaaPoista
 6. Todella kaunis neule. Jotenkin tulee mieleen 50-luvun lastenvaatteet ja värikin sopii hyvin.
  On siinä ollut tekemistä. Hatunnosto, ettet luovuttanut.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olen samaa mieltä. Jotain vanhahtavaa tuossa mallissa on. Joskus vielä neulon siitä toisen kappaleen.

   Poista
 7. Hattua täytyy nostaa sitkeydelle, hienoa että sait tuon valmiiksi! On kyllä kaunis neule♥ Mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
 8. Aivan upea neule - kovan työn tulos!

  VastaaPoista
 9. Tämähän on aivan ihana malli ja väri. Uskon, että tekeminen on ollut hermoja raastavaa ja tämän jälkeen tekee mieli hengähtää :)

  VastaaPoista