perjantai 2. lokakuuta 2015

Syysilmettä

Syksy on vasta tullut ja ensimmäinen flunssakin on tarvinnut jo saada. Mitä muutakaan sitä on voinut tehdä kuin pienen pesän olohuoneen sohvalle vällyjen väliin ja odottelemaan olon paranemista. Onneksi tuli nuo syksyhommat ulkona jo tehtyä, joten nyt voi vain katsella ikkunasta ulos niitä ihaillen.

Aronian istutusta

Hankin Kodin Terrasta koristearonian aitataimia, kun olivat edullisesti tarjouksessa. Tästä rivistä pitäisi aikanaan sitten tulla näkösuoja minun ja naapurini väriin. Aronia on siitä kätevä kasvi, että siitä riittää katseltavaa koko kasvukaudelle. Kesäkuussa valkoiset kukat, sitten heinä-elokuussa mustat syötävät marjat ja syksyllä sitten koko komeuden kruunaa voimakkaan oranssinpunaiseksi muuttuvat lehdet. Täytyy vain toivoa, että taimet juurtuvat hyvin. Rusakko oli ainakin istutukseni jo ehtinyt näkemään, kun muutama varsi on jo poikki... mutta en viitsi murehtia sitä nyt... istutan keväällä sitten uuden, jos on tarvis. Juurestahan se uusi kasvu lähtee.

Callunaa ja sypressia

Samalla ostosreissulla tuli hankittua myös 6 kappaletta Callunoita kolmessa eri värissä. Nyt koristaa ulko-ovea puukorissa callunaistutus. Kaksi callunaa jää tästä ylikin, joten teen niistä terassille toisen.


Etuovella koristaa callunoiden vieressä viime vuonna istutettu sypressi. Minulle sanottiin puutarhakaupassa, ettei sypressi tule purkissa talvehtimaan kun juuret jäätyvät... mutta mites kävikään. Leuto talvi ei kasvia tappanutkaan, joten olkoon nyt vielä sitten seuraavankin vuoden oven pielessä.

Kasvisatoa

Onnettomasta alkukesästä huolimatta sain kuin sainkin hieman satoa terassiviljelmistäni. Koristekurpitsoja tuli loppujen lopuksi 4 kappaletta. Jos hyvin käy, niin määrä vielä kasvaa 1-2 kurpitsalla. Ihan ei satoa tullut niin paljoa, että olisin näistä saanut haluamani istutuksen, joten nämä 4 kaunista yksilöä koristaa nyt sitten olohuoneen pöytää valkoisessa kulhossa. Ensimmäinen kurpitsa on jo aloittanut värin vaihdon keltaisemmaksi, joten saa nähdä mitä värejä noihin muihin kasveihin vielä tuleekaan.

Tässä niitä nyt sitten on. Koko kevään ja kesän vaaliin 10 tomaatintaimea. Kastelin, lannoitin, kuljetin sisään ja ulos, laitoin tukikeppejä ja suojaharsoa, poistin varkaita ja odotin, odotin ja odotin. Ei vaan koko kesänä kukkia näkynyt... olin jo heittämässä kasvia roskiin, kunnes näin ensimmäisen pienen kukan alun. Ja kuin yhdessä yössä alkoi kukkia tulemaan lisää, lisää ja lisää. Tällä hetkellä taimissa on yhteensä n. 35-40 tomaattia. Pieniä ja vihreitä, mutta joka tapauksessa tomaatteja. Tomaatinviljely siis edelleen jatkuu ja pieni usko vielä siihen, että saisin tänä vuonna maistaa itse kasvatettuja tomaatteja.

8 kommenttia:

 1. Paranemisia! Ensimmäinen syysflunssa minullakin menossa. Nättejä istutuksia! Meidän aroniaaitamme on suuresti lintujen suosiossa, koska violetinpuhuvia linnunkakkoja löytyy ympäri pihaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikaista paranemista myös sinulle.
   Jännä, että tänä kesänä rusakot ja linnut ovat vierailleet ahkerasti ja tehneet tuhojaan. Viime vuonna kävivät myös, mutta jättivät kyllä pensaat rauhaan. Suoja-aita minun olisi kyllä kannattanut varoiksi laittaa, mutta myöhäistä se enää on.

   Poista
 2. Hienoja istutuksia sinulla! Meilläkin on tänä vuonna linnut olleet ahkerina marjoja syömässä. Ne vähäiset kypsät pensasmustikatkin meni lintujen suuhun :(. Syys tuo aina mukana flunssia, meillä perheen pienin on niitä rohmunnut. Pikaista paranemista sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Mitä syksy olisi ilman flunssaa... Rusakoihin kyllä meni hermo.... Nyt on taimia enemmän poikki ja syöty kuin koskemattomia. Ei auta itku. Keväällä näkee sitten miten kävi... Parempi keskittyä vain olennaiseen eli käsitöihin.

   Poista
 3. Callunat ovat kyllä todella kauniita tähän aikaan vuodesta. Muutama kynttilä vielä viereen pimeneviä iltoja varten, niin on ihan täydellinen. Kiitos kun kävit blogillani. Saa vierailla toistekin (ja kommentoida).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että kävit vastavierailulla.
   Pimenevät illat ja kynttilän valo ovat kyllä niin ihania tähän aikaan vuodesta.

   Poista
 4. Nuo koristekurpitsat ovat niin ihania! Ensi kesänä minäkin kyllä kokeilen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Niistä riittää edelleen iloa. Iloisesti ovat nyt vaihtaneet väritystään vihreästä keltaiseen ja oranssiin.

   Poista