perjantai 16. lokakuuta 2015

Neulomisen hyödyt

Sain pikkusiskoltani linkin Kodin kuvalehden nettiartikkeliin aiheesta:
Kuusi yllättävää tapaa, joilla neulominen parantaa terveyttäsi.
En nyt tiedä kuinka yllättäviä nämä kuusi tapaa oli, mutta muistuttipahan taas siitä että olen hyvän harrastuksen itselleni löytänyt. Vastapainona kun on vielä suunnistus ja geokätköily, joten ei sohvalla istuminen ja neulominen ole niin paha asia.
Tässä tarjoiltuna teillekin:


Neulomisesta on muutakin hyötyä kuin se, että saat lämpöisiä vaatteita itselle tai läheisillesi. Neulominen kannattaa, koska:
1. Se saa sinut tuntemaan ylpeyttä itsestäsi.
Puikkojen heiluttaminen ei suju kaikilta. Neulominen vaatii opettelua, virheistä oppimista ja pitkäjänteisyyttä. Kun näytät tekemääsi työtä jollekin, joka suhtautuu luomukseesi kuin ihmeelliseen taikatemppuun, saan hyvän syyn tuntea tervettä ylpeyttä saavutuksistasi.
2. Se käy meditaatiosta.
Kun hallitset perustaidot, neulomisesta tulee rentouttavaa. Samojen liikkeiden toistaminen menee lihasmuistiin eikä homma lopulta tunnu työltä lainkaan. Rytmikäs ja rentouttava liike on kuin meditaatiohetki. Kaupan päälle saat uudet villasukat tai torkkupeiton.
3. Se lieventää stressiä.
Neulomiseen liittyvä keskittymisen tunne ja rytmikkyys voivat hämätä esimerkiksi masennuksen ja stressin aiheuttamia oireita. Paikoillaan istuminen hidastaa sykettä ja alentaa verenpainetta. Tartu puikkoihin, kun huomaat ikävien tunteiden hiipivän kehoosi.
4. Se parantaa motoriikkaa.
Neulominen stimuloi aivojesi eri alueita samaan aikaan. Käytät neuloessasi esimerkiksi otsalohkoa (joka säätelee tarkkaavaisuutta ja suunnittelua), päälaenlohkoa (joka vastaa aistihavainnoista) ja pikkuaivoja (joka mahdollistaa sen, että liikkeesi ovat tarkkoja ja oikein ajoitettuja). Neulominen parantaa hienomotorisia kykyjä, joten se voi auttaa esimerkiksi Parkinsonin tautia sairastavia.
5. Se pitää aivot virkeinä.
Mitä enemmän käytät aivojasi, sitä paremmin ne toimivat ja sitä pidempään ne pysyvät terävinä. On tutkittu, että käsitöitä tekevät vanhukset kärsivät muita epätodennäköisemmin lievistä kognitiivisista häiriöistä.
6. Se auttaa estämään nivelreumaa ja jännetulehduksia.
Nivelet pysyvät terveinä, kun pidät ne liikkeessä. Sormien käyttäminen vahvistaa niiden rustoja. Tiesitkö, että neulominen vahvistaa sormia tehokkaammin kuin vaikkapa tietokoneella näpyttely?
 
Tekstin lähde: Kodin kuvalehti http://www.kodinkuvalehti.fi/node/29764 (viitattu 16.10.2015)14 kommenttia:

 1. Totta joka sana. Vuosia olen jo neulonut. Hyvää terapiaa. Samalla syntyy itse tehtyjä lahjoja annettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tehdyt lahjat ovat kyllä aina niin ihana saada ja antaa. Kiva, että vierailit Sirkka.

   Poista
 2. Mikään ei rentouta niin kuin puikkojen kevyt kilkatus... :o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Parhaillaankin kuuluu kilkatusta olohuoneen sohvalta. Työn alla uudet sukat iskälleni kiitoksena kesän marjaretkistä.

   Poista
 3. Ehdin huomata tämän artikkelin jo aikaisemmin ja totta joka sana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ilmeisesti trendi aihe, sillä tuoreimmassa Kotivinkissä oli ihan vastaavanlainen juttu.

   Poista
 4. Hyvä juttu! Neulominen on terapeuttista ja rentouttavaa, olen samaa mieltä. Nykyään onneksi näitä käsitöitä arvostetaan harrastuksena enemmän ja niitä tutkitaan sekä niistä kirjoitetaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Enää ei tarvitse "hävetä" neulomista. Kaikenikäisten harrastus ja hyvä sellainen.

   Poista
 5. Täältäpä löytyi hyvä blogi! Minä kudon talvisin niin paljon kuin sielu sietää, tai nuo reumaset sormet suinkin antaa kutoa. Välillä eivät taivu ollenkaan vallankin etusormet, mutta heti kun vähän hellittää saa puikot kyytiä. Aika hassua, en osaa neuloa puikoilla, aina vain kudon.
  Oli kiva kun kävit blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vastavierailusta ja kommentista. Jatketaan neulomista tai kutomista... ihan käy kumpikin ;-)

   Poista
 6. Hyvä artikkeli. Ompelu on enemmän omaan makuuni mutta kyllä käsityön ilo on paras ilo. Kiva blogi!

  VastaaPoista
 7. Täällä EteläPohjanmaalla tikutaan, uusi termi muualta muuttaneelle, mutta kelpaa hyvin :) Miesvoittoisessa perheessä ei aina arvostusta tipu harrastukselle, mutta rentoutumisen huomaa ;) äiti on paljon paremmalla tuulella jos saa tarttua vähintään kerran päivässä puikkoihin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Rentouttaa kyllä kivasti kiireisenkin päivän jälkeen.
   Tikutus onkin ihan uusi sana. Täytyykin laittaa korvan taakse.

   Poista